Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowocześni Amerykanie, bojaźliwi Europejczycy

04 października 1999 | Nauka i Technika | ZW

ZDROWIE

Niemal wszystkie eksportowane przez USA produkty żywnościowe będą wkrótce modyfikowane genetycznie

Nowocześni Amerykanie, bojaźliwi Europejczycy

ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI

W W. Brytanii przeprowadzone zostaną pierwsze badania mające wykazać, czy zmodyfikowana genetycznie żywność nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi. Opinie specjalistów w tej sprawie są podzielone, ale wydaje się, że wszelkie wątpliwości mogą rozstrzygnąć jedynie długoletnie obserwacje.

Najbardziej sceptyczni są Europejczycy, szczególnie Brytyjczycy i Włosi, gdzie prawie 80 proc. ankietowanych odrzuca transgeniczną żywność. Najbardziej ufni są Węgrzy, Holendrzy i Belgowie, spośród których jedynie co piąta lub nawet co szósta osoba nie obawia się jej. Podobnie jest też w Polsce, gdzie jak na razie nie obserwuje się "biotechnologicznej histerii". Może dlatego, że tego rodzaju żywność jest dostępna jedynie w niewielkim zakresie - niemal wyłącznie jako surowiec do produktów żywnościowych, np. sery lub soja.

Stygmatyzowanie żywności

- Europejczycy nie mają zaufania do przedstawicieli swych rządów, dlatego nie w pełni przekonują ich zapewnienia specjalistów, że...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1820

Spis treści
Zamów abonament