Nowocześni Amerykanie, bojaźliwi Europejczycy
Niemal wszystkie eksportowane przez USA produkty żywnościowe będą wkrótce modyfikowane genetycznie
Nowocześni Amerykanie, bojaźliwi Europejczycy
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
W W. Brytanii przeprowadzone zostaną pierwsze badania mające wykazać, czy zmodyfikowana genetycznie żywność nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi. Opinie specjalistów w tej sprawie są podzielone, ale wydaje się, że wszelkie wątpliwości mogą rozstrzygnąć jedynie długoletnie obserwacje.
Najbardziej sceptyczni są Europejczycy, szczególnie Brytyjczycy i Włosi, gdzie prawie 80 proc. ankietowanych odrzuca transgeniczną żywność. Najbardziej ufni są Węgrzy, Holendrzy i Belgowie, spośród których jedynie co piąta lub nawet co szósta osoba nie obawia się jej. Podobnie jest też w Polsce, gdzie jak na razie nie obserwuje się "biotechnologicznej histerii". Może dlatego, że tego rodzaju żywność jest dostępna jedynie w niewielkim zakresie - niemal wyłącznie jako surowiec do produktów żywnościowych, np. sery lub soja.
Stygmatyzowanie żywności
- Europejczycy nie mają zaufania do przedstawicieli swych rządów, dlatego nie w pełni przekonują ich zapewnienia specjalistów, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta