Wydarzenia-Projekty-Produkty
DIETA MÓZGU. Zmiany hormonalne w okresie dojrzewania mogą być powodem większej skłonności młodzieży do sięgania po obfitujące w tłuszcze fast foody. Neurobiolog Sarah Liebowitz z Uniwersytetu Rockefellera w Nowym Jorku zauważyła, że u młodych szczurów powodują one wzrost produkcji galaniny pobudzającej łaknienie produktów bogatych w tłuszcze, jak hamburgery czy kremy z bitą śmietaną. - Są ścisłe powiązania między dietą i mózgiem, od których nie potrafimy się uwolnić - twierdzi uczona. Jej zdaniem szczególnie dają one o sobie znać u...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta