W kraju
Wybiera konsument
Organizacje konsumenckie w Polsce, podobnie jak na świecie nie są ani za, ani przeciw żywności modyfikowanej genetycznie. Za taką metodą produkcji przemawiają względy ekonomiczne - rośliny są np. bardziej odporne na chwasty czy choroby. Uzyskuje się lepsze zbiory, które można przechowywać dłużej. Przeciwnicy modyfikowania ostrzegają jednak przed nieprzewidywalnymi dziś skutkami spożywania takich produktów. Wyboru powinien dokonywać sam konsument, ale musi on mieć wszelką dostępną wiedzę na ten temat - stwierdziła prezes Federacji Konsumentów, Małgorzata Niepokulczycka, na konferencji prasowej z okazji Światowego Dnia Praw Konsumenta. Od kwietnia, zgodnie z rozporządzeniem ministra ochrony środowiska, obowiązywać będzie znakowanie żywności modyfikowanej genetycznie. A.S.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta