Uczeni od kielicha
Badania naukowe butelek, beczek i kadzi
Uczeni od kielicha
ILUSTRACJA MAREK KONECKI
Enologia wykładana jest na uniwersytetach w Bordeaux, Dijon, Montpellier i na wielu innych w krajach uprawiających winorośl.
Naukowcy tej specjalności doktoryzują się, uzyskują profesury, a w polskich słownikach wyrazów obcych nie ma nawet takiego hasła; słownik Kopalińskiego (zresztą najlepszy) podaje jedynie: "ENO - w złożeniach: wino; łac. - oeno, gr. oino - od oinos - wino".
Dzięki cesarzowi
Enologia zajmuje się technologią i chemią wina. Status dziedziny akademickiej otrzymała we Francji w roku 1955, specjalistyczne pomaturalne czteroletnie studia zostały wówczas przemienione w studia magisterskie. Enologia naukowa jest nauką...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta