Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Uczeni od kielicha

05 grudnia 2000 | Nauka i Technika | KK
źródło: Nieznane

WINIARSTWO

Badania naukowe butelek, beczek i kadzi

Uczeni od kielicha

ILUSTRACJA MAREK KONECKI

Enologia wykładana jest na uniwersytetach w Bordeaux, Dijon, Montpellier i na wielu innych w krajach uprawiających winorośl.

Naukowcy tej specjalności doktoryzują się, uzyskują profesury, a w polskich słownikach wyrazów obcych nie ma nawet takiego hasła; słownik Kopalińskiego (zresztą najlepszy) podaje jedynie: "ENO - w złożeniach: wino; łac. - oeno, gr. oino - od oinos - wino".

Dzięki cesarzowi

Enologia zajmuje się technologią i chemią wina. Status dziedziny akademickiej otrzymała we Francji w roku 1955, specjalistyczne pomaturalne czteroletnie studia zostały wówczas przemienione w studia magisterskie. Enologia naukowa jest nauką...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2181

Spis treści

Regiony Polski - Warmińsko-Mazurskie

Zamów abonament