Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Awokado zamiast golonki

05 kwietnia 2001 | Nauka i Technika | ZW

Ryby i oliwa bardziej korzystne dla zdrowia niż odtłuszczone mleko

Awokado zamiast golonki

Naukowcy amerykańscy od 50 lat zalecają przestrzeganie diety niskotłuszczowej, tymczasem nie ma dowodów, że chroni ona przed zawałami serca. Nie znaczy to jednak, że można opychać się golonką i jajecznicą na boczku.

- Większość dietetyków demonizuje szkodliwy wpływ tłuszczów - pisze na łamach "Science" amerykański dziennikarz Gary Taubes, który przeanalizował wyniki ponad 150 badań na ten temat. Jego zdaniem dzieje się tak, ponieważ dieta bogata w tłuszcze zniechęca do spożywania większej ilości warzyw i owoców. Za podstawę wyżywienia uznano...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2283

Spis treści
Zamów abonament