Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ratują nas, jak zwykle, świnie

15 maja 2001 | Ekonomia | ES

Rozmowa

Prof. Jan Małkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Ratują nas, jak zwykle, świnie

- Zagrożenie chorobą BSE, a potem pryszczyca zmniejszyły zapotrzebowanie na mięso. Jak w tej sytuacji ocenia Pan perspektywy rozwoju produkcji zwierzęcej w Polsce?

- Właściwie jedynym ewidentnym dowodem na to, że choroba BSE wywarła negatywny wpływ na rynek wołowiny w Polsce, jest spadek cen skupu bydła rzeźnego. Być może, w miarę upływu czasu statystyka dostarczy nam dowodów także na spadek spożycia mięsa wołowego, ale i wówczas nie będzie to jeszcze dowód na to, że jest to skutek zagrożenia chorobą BSE. Spożycie to maleje systematycznie od 10 lat. Na początku lat 90. wynosiło około 16 kg, a w ubiegłym roku już tylko 7 kg. Przy tym produkcja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2315

Spis treści

Listy

Zamów abonament