Najlepsze małe i gotowe
Przemysł spożywczy
Coraz więcej żywności przetworzonej
Najlepsze małe i gotowe
W produkcji żywności coraz większe szanse na rynku mają produkty wysoko przetworzone. Hitami są wyroby produkowane według nowych technologii, śródziemnomorskie przyprawy, a także catering dla firm pracujących niemal całą dobę.
- Rynek nasycił się już sokami. Jest za to popyt na koncentraty, różnego typu sałatki i wyroby cukiernicze. Rozwijać się będzie produkcja dla cateringu. Zacznie się pojawiać coraz więcej żywności do szybkiego przygotowania - określa nowe trendy dla krajowego rynku żywności prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W ciągu dwóch miesięcy tego roku jednak najwięcej wyeksportowaliśmy właśnie soków owocowo-warzywnych, ale także przetworzonego mięsa i ryb, wyrobów i pieczywa cukierniczego,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta