Dużo błędów, czyli dużo rezerw
Dużo błędów, czyli dużo rezerw
Po wejściu do Unii Europejskiej Polska będzie dysponowała trzecim we wspólnocie potencjałem ziemi rolniczej (18,4 mln ha), za Hiszpanią i Francją (po ok. 30 mln ha), a przed Niemcami i Wielką Brytanią (po ok. 17,5 mln ha).
Chociaż jakość polskich gleb jest niższa niż w krajach UE, gdzie nie uprawia się gruntów najniższych klas, i mimo że przeciętne polskie gospodarstwo rolne jest blisko trzy razy mniejsze niż w UE i znacznie gorzej wyposażone, będzie to dla unijnego stanu posiadania w rolnictwie istotna zmiana. Największa dotyczy produkcji roślinnej, jako że Polska jest jednym z największych w świecie producentów żyta i ziemniaków, a także liczącym się producentem buraków cukrowych oraz, w mniejszym stopniu, pszenicy i jęczmienia. Wysoka jest także w Polsce produkcja owoców, zwłaszcza miękkich, w czym wyprzedzamy całą Unię Europejską. Ponadto nasz kraj...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta