Zakąszajmy
Podróże kulinarne
Zakąszajmy
Zakąski, przekąski, przystawki lub orderwy jak dawniej z francuska mawiano (od hors d'oeuvre) nieraz ważniejsze od dań, po nich bowiem poznajemy fantazje i talent kulinarny gospodarzy. Sznytki, kanapki, tartynki u Rosjan, z niemiecka "buterbrody" czy słynne duńskie "smorrebred" są ozdobą zimnych bufetów, zaś od lat wielu karierę zrobiły amerykańskie "dipy" (fatalny neologizm określający sosy i pasty, w których zanurzamy krakersy, tosty lub surowe jarzyny) . Pyszne są "torty" kanapkowe, wszelkiej maści przekładańce czy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta