Rynek cukru broni się najdłużej
Łucja Chudoba z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Rynek cukru broni się najdłużej
(c) RAFAŁ GUZ
RZ: Jak to się dzieje, że w Unii Europejskiej rynek cukru jest uregulowany, natomiast u nas, mimo ustawy o regulacji ciągle są z cukrem kłopoty?
ŁUCJA CHUDOBA: Istota europejskiego rynku cukru polega na precyzyjnym limitowaniu produkcji cukru na rynek wewnętrzny i na eksport oraz na konieczności wyeksportowania nadwyżek. Polega również na wysokiej ochronie celnej przed importem i działaniach zwiększających popyt wewnętrzny oraz na kontroli rynku, dzięki której nie zachodzi potrzeba wykupu nadwyżek, czyli zbędna jest interwencja państwa. W Polsce uregulowanie rynku cukru...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta