Test matematyczno-przyrodniczy w III klasie gimnazjum
Do rozwiązania zadań od 1. do 3. wykorzystaj diagram przedstawiający zawartość witaminy C w 100 g owoców.
Janina Piekarska, Aleksandra Szczygieł, Maria Łoś-Kuczera, Popularne tabele wartości odżywczych żywności, Warszawa 1983.
Zadanie 1. (0 -1)
Ile witaminy C dostarczysz organizmowi, zjadając 0,5 kg truskawek?
A. 30 mg B. 100 mg C. 150 mg D. 300 mg
Zadanie 2. (0 -1)
Przygotowano sałatkę zawierającą po 100 g czarnych jagód, malin, poziomek i jeżyn. Jaki procent witaminy C zawartej w sałatce pochodzi z malin?
A. 7,5% B. 24% C. 30% D. 60%
Zadanie 3. (0 -1)
Jaka jest zalecana dzienna norma spożycia witaminy C, jeżeli 300 g czarnych jagód pokrywa 75% tej normy?
A. 400 mg B. 75 mg C. 60 mg D. 45 mg
Zadanie 4. (0 -1)
Owoce poziomki dojrzewają w
A. ściółce. B. podszycie. C. runie leśnym. D. koronach drzew.
Zadanie 5. (0 -1)
Niedobór witaminy C w organizmie powoduje
A. krwawienie dziąseł. B. niedowidzenie o zmierzchu.
C. zniekształcenie kości D. zaburzenia procesu (krzywicę). krzepnięcia krwi.
Do rozwiązania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta