Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Migdałowe wino pod Etną

09 kwietnia 2004 | Moje Podróże | ES
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Taormina Miejsce tak malownicze, że przypomina chwilami dekorację teatralną

Migdałowe wino pod Etną

Sycylijskie zajączki wielkanocne

ELŻBIETA SAWICKA

ELŻBIETA SAWICKA

Wiosna na Sycylii - soczysta zieleń cytrusowych sadów i delikatny, słodki zapach. Po całej wyspie snuje się aromat kwiatów pomarańczy. Towarzyszy mu intensywna woń jaśminu o drobnych bladoróżowych kwiatach - takiego samego jak w północnej Afryce, zupełnie innego niż nasz. Kwitną róże, bugenwille i oleandry. Kwiecień to najlepsza pora na przyjazd do Taorminy, a spędzony tu czas Wielkiego Tygodnia i świąt wielkanocnych pozostaje na długo w pamięci.

Nad morze - kolejką linową

Miasteczko zachwyciło niejednego malarza i pisarza, ale największą reklamę zrobił mu Guy de Maupassant, pisząc: "Gdyby ktoś miał spędzić na Sycylii tylko jeden dzień i zapytał: co powinienem zobaczyć?, odpowiedziałbym bez wahania - Taorminę". Z powodu zapierającego dech pejzażu, w którym jest wszystko - góry, morze, śródziemnomorska roślinność i niepokojący stożek Etny ze smugą białego dymu.

Taormina leży we wschodniej części wyspy, nad Morzem Jońskim. Położona na wysokości 204 metrów n.p.m. na zboczu Monte Tauro, wygląda jak ptasie gniazdo przyczepione do skały. Uchodzi za najbardziej luksusowe...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3199

Spis treści
Zamów abonament