Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

09 kwietnia 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS

STOLNICA
  • We wsi Warszawa

  • POLECAMY KUCHNIE AUTORSKIE

NOWE MIEJSCE: FOLK GOSPODA

We wsi Warszawa

Do stałego rejestru biesiadnych knajp na szlaku warszawskich hulaków dołączyła teraz - po karczmie bałkańskiej Banja Luka i Piwnej Kompanii na Podwalu - polska kuchnia "wsiowa". Coś dla wielbicieli zsiadłego mleka z ziemniakami, wiejskiej kury i wędzonego boczku. Knajpę urządzono na ludowo: z piecem malowanym w kwiaty, drewnianymi stolikami z tęgiego drewna i wiankami czosnku. Przypomina chłopską chatę z dwiema sporymi izbami wyłożonymi drewnem, ławami i okiennicami malowanymi w pstre wzory. Kuchnia jest tu prosta, chłopska, nie najwyższych lotów, za to atmosfera pyszna i swojska. Do stołu podają bladolice dziewki i chłopy w kolorowych fartuchach, muzykanci grają od wieczora do północy. Drży powała, rżną skrzypce, aż podskakują w górę różowe jaśki.

Gospoda folk powstała na przekór modniarskim lokalom i modern cuisine. To raczej wiejska stołówka pełną gębą. Jedzenie jest treściwe i tłuste, nierzadko odgrzewane, przygotowywane w pośpiechu, ale nie ma to większego znaczenia. Ma być prosto, wsiowo i wesoło. Na rozgrzewkę dostaniemy pajdę żytniego chleba ze smalcem, cebulą i skwarkami. Jest mnogość mięsiwa - kiełbasy, kotlet z wieprza mielony,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3199

Spis treści
Zamów abonament