Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z samochodu prawie jak ze sklepowej lady

27 lipca 2004 | Dobra firma | ZJ

FIRMA - BRANŻE

Jakie warunki musi spełniać sprzedawca obwoźny

Z samochodu prawie jak ze sklepowej lady

Latem sprzedawcy stawiają łubianki z truskawkami wprost na trotuarze, podają ciastka z otwartych pudełek wśród roju os, a wędlinę sprzedawaną z samochodów ważą i kroją tuż po przeliczeniu pieniędzy. Wszystko to wbrew przepisom dotyczącym sprzedaży obwoźnej.

ZOFIA JÓŹWIAK

  • Gdzie przepisy
  • Borowiki z atestem

Najważniejsze przepisy regulujące ten rodzaj działalności można znaleźć w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz rozporządzeniu dotyczącym wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym.

NOSICIEL NIE SPRZEDA

Osoby zajmujące się sprzedażą obwoźną żywności muszą przejść odpowiednie badania, określone w przepisach o chorobach zakaźnych (takie same badania dotyczą także sprzedawców w stacjonarnych sklepach spożywczych). Nosicielstwo niektórych chorób (np. salmonelli, duru brzusznego, czerwonki) wyklucza wykonywanie takiej działalności. Orzeczenie lekarskie wydane na podstawie badań trzeba okazywać na żądanie kontroli.

GDZIE STANĄĆ?

Nie wszyscy z obwoźnych czy - co się jeszcze często zdarza - obnośnych sprzedawców wiedzą, że handlować żywnością można tylko w wyznaczonych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3288

Spis treści
Zamów abonament