Z samochodu prawie jak ze sklepowej lady
Jakie warunki musi spełniać sprzedawca obwoźny
Z samochodu prawie jak ze sklepowej lady
Latem sprzedawcy stawiają łubianki z truskawkami wprost na trotuarze, podają ciastka z otwartych pudełek wśród roju os, a wędlinę sprzedawaną z samochodów ważą i kroją tuż po przeliczeniu pieniędzy. Wszystko to wbrew przepisom dotyczącym sprzedaży obwoźnej.
ZOFIA JÓŹWIAK
- Gdzie przepisy
- Borowiki z atestem
Najważniejsze przepisy regulujące ten rodzaj działalności można znaleźć w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz rozporządzeniu dotyczącym wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym.
NOSICIEL NIE SPRZEDA
Osoby zajmujące się sprzedażą obwoźną żywności muszą przejść odpowiednie badania, określone w przepisach o chorobach zakaźnych (takie same badania dotyczą także sprzedawców w stacjonarnych sklepach spożywczych). Nosicielstwo niektórych chorób (np. salmonelli, duru brzusznego, czerwonki) wyklucza wykonywanie takiej działalności. Orzeczenie lekarskie wydane na podstawie badań trzeba okazywać na żądanie kontroli.
GDZIE STANĄĆ?
Nie wszyscy z obwoźnych czy - co się jeszcze często zdarza - obnośnych sprzedawców wiedzą, że handlować żywnością można tylko w wyznaczonych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta