Geny zysku
Od poniedziałku ruszy w całej Polsce kontrola artykułów spożywczych pod kątem zawartości w nich składników modyfikowanych genetycznie i ich oznakowania.
Z tego, że mamy na naszym rynku do czynienia z produktami inżynierii genetycznej, zdaje sobie sprawę połowa społeczeństwa. Ale z badań OBOP wynika, że już tylko co trzecia osoba popiera wykorzystanie tej technologii przy produkcji żywności. Tymczasem - jak przekonuje prezes Polskiej Akademii Nauk, biochemik prof. Andrzej Legocki - nie ma żadnego udokumentowanego przykładu, by rośliny transgeniczne czy ich produkty komukolwiek zaszkodziły.
Kontrolę przeprowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W każdym województwie przebadanych zostanie sześć jednostek, m.in. hurtownie i hipermarkety. Informacja na opakowaniu o zawartości produktów GMO musi się znajdować, jeśli ich obecność przekracza 0,9 proc. Wyniki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta