Stolnica
- Nowe miejsce: Mielżyński Wines Spirits Specialites
- Na widelcu
- Prezentujemy: Kobiety w kuchni (część 1)
Nowe miejsce: Mielżyński Wines Spirits Specialites
Riesling i stare koronki
W przedwojennych zabudowaniach dawnej Fabryki Koronek przy ulicy Burakowskiej powstał pierwszy w Warszawie wine-bar z prawdziwego zdarzenia. Pośród mnożących się w mieście z dnia na dzień odpustowych i modniarskich restauracji, ta jest wyjątkowa. Dzięki pasji właścicieli - enologa Roberta Mielżyńskiego i jego żony - wyrosło miejsce oryginalne, z gatunku tych, w których smak ma swoją wartość, gdzie można po prostu pobyć, zjeść i uczyć się smakować wino.
Przedsięwzięcie wystartowało na dobre dwa miesiące temu. W jednym wnętrzu znajduje się jednocześnie spory magazyn wina i niewielki wine-bar na kilka stolików. Półki zastawione są kartonami butelek i drewnianymi skrzynkami z rozmaitych posiadłości rozsianych po Francji, Włoszech, Hiszpanii... Są tu etykiety z Nowego Świata, butelki z Szampanii, Burgundii,a wokół międzynarodowa literatura winiarska do przejrzenia i poczytania.
Za przekąskę starcza kawał pecorino, parmezanu, suchej francuskiej kiełbasy, jako garnie płatek suszonego pomidora, kapary i na dnie talerza oliwa najlepsza z najlepszych. Na ciepło podają fantastycznego łososia otoczonego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta