Wielkanoc z dala od domu
Kiedy wielogłosowy śpiew uderza podczas mszy rezurekcyjnej w sklepienie starego kościoła w Hanga Roa na Wyspie Wielkanocnej, wszystkich uczestników nabożeństwa ogarnia mistyczne uniesienie. Ulegają mu nawet osoby dalekie od wiary i Kościoła.
- Nigdzie nie przeżywa się Wielkanocy tak mocno, jak na tej Wyspie - uważa Marek Śliwka, szef Logos Travell. - Tutaj nawet najwięksi sceptycy poddają się metafizycznym i filozoficznym nastrojom. Może dlatego, że gwiazdy świecą tu najjaśniej na Ziemi?
Placki i marynowane rybyWyspa Wielkanocna (Rapa Nui) w okresie świąt oferuje także i coś dla ciała - tradycyjne dania miejscowej kuchni, wśród których najważniejsze, obok jajek w różnych postaciach, są wielkanocne placki na miodzie i ceviche, czyli marynowane kawałki ryb. Będą one głównym daniem świątecznego śniadania, jakim zostaną podjęci uczestnicy wielkanocnej wycieczki Logos Travel.
Wylądują oni na wyspie w Wielką Sobotę, by zdążyć na malownicze obrzędy święcenia pokarmów. Najważniejszym punktem programu pobytu na wyspie, oprócz udziału w mszy, będzie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta