Decyduje rodzaj usługi
Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba najpierw sprawdzić, z jaką kategorią usługi mamy tu do czynienia.
Dla pracujących w ciężkich warunkachZgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279) takie posiłki należy zapewnić pracownikom wykonującym prace:
- > związane ze znacznym wysiłkiem fizycznym,
- >w pomieszczeniach zamkniętych w niskiej lub wysokiej temperaturze,
- > na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
- > pod ziemią,
- > przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Szczegółowe warunki wynikają z rozporządzenia.
Posiłek profilaktyczny powinien być podawany w formie jednego dania gorącego, i spełniać określone wymogi co do zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta