Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Decyduje rodzaj usługi

21 lipca 2005 | Dobra firma | AK

ODLICZENIE VAT PRZY ZAKUPIE POSIŁKÓW PROFILAKTYCZNYCH Decyduje rodzaj usługi Czy przedsiębiorcy zobligowani przez przepisy bhp do wydawania posiłków profilaktycznych mają możliwość odliczenia VAT naliczonego przy ich zakupie?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba najpierw sprawdzić, z jaką kategorią usługi mamy tu do czynienia.

Dla pracujących w ciężkich warunkach

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279) takie posiłki należy zapewnić pracownikom wykonującym prace:

  • > związane ze znacznym wysiłkiem fizycznym,
  • >w pomieszczeniach zamkniętych w niskiej lub wysokiej temperaturze,
  • > na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
  • > pod ziemią,
  • > przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Szczegółowe warunki wynikają z rozporządzenia.

Posiłek profilaktyczny powinien być podawany w formie jednego dania gorącego, i spełniać określone wymogi co do zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3590

Spis treści
Zamów abonament