Chleb na zdrowie
Według danych Instytutu Żywności i Żywienia do końca lat 80. Polacy jedli znacznie więcej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego niż mieszkańcy krajów skandynawskich, a nieporównywalnie więcej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Jednocześnie do roku 1991 przybywało w Polsce osób, które umierały na zawał serca. - Przez wiele lat środowisko lekarskie podejrzewało, że rozwój miażdżycy, która prowadzi do zawału serca, jest związany z wadliwym żywieniem. Przypuszczenia potwierdziły badania w siedmiu krajach, którego wyniki opublikowano w roku 1970. Postanowiliśmy pójść śladem jednego z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta