Wiedeński chleb prosto z Danii
Śledź, łosoś, galaretka porzeczkowa i ciasteczka korzenne... To chyba wszystko, co powszechnie kojarzy się z kuchnią skandynawską. Jedzenie szwedzkie znamy jedynie z IKEA (dzieci i dorośli zajadają się tam m.in. kötbullarami, czyli kuleczkami z mielonego mięsa), a szwedzki stół to nazwa, której nikt nie wiąże ze Szwecją. Teresa Cichowicz-Porada w książce "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej" prezentuje nie tylko ponad 350 przepisów na dania z Norwegii, Szwecji, Finlandii i Danii, ale i opisuje bogatą kulturę kulinarną tych krajów. Dzięki książce przygotujemy bajeczny szwedzki stół, rozwiniemy repertuar rybnych dań i nauczymy się przyrządzać oryginalne desery, np. ciasto Wienerbröd, czyli wiedeński chleb, który zjeść można jedynie w Danii - na przykład w postaci ciasteczek albo precla z migdałami.
Monika Kucia