Państwowa Inspekcja Sanitarna
Najważniejsze zadanie PIS to bieżący nadzór sanitarny. Inspektorzy sprawdzają przestrzeganie przepisów higieniczno-zdrowotnych dotyczących wody do spożycia, czystości powietrza i gleby, utrzymania odpowiedniej higieny w nieruchomościach i zakładach pracy. Ponadto PIS kontroluje warunki produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunki zbiorowego żywienia. Bada też warunki zdrowotne dla pracowników. Inspektorzy uczestniczą również np. w dopuszczaniu do użytku obiektów budowlanych (nowych zakładów pracy, biurowców, magazynów itp.).
Firma najczęściej będzie miała do czynienia z powiatowym inspektorem sanitarnym i jego pracownikami. Ponadto działają jeszcze inspektorzy graniczni, wojewódzcy i główny inspektor.
Co wolno kontroleromW związku z wykonywaną w firmie kontrolą inspektorzy mają prawo wstępu - o każdej porze dnia i nocy - do zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń i urządzeń wchodzących w ich skład. Mogą też wejść do obiektów handlowych i nieruchomości firmy oraz wszystkich pomieszczeń, które wchodzą w ich skład. Wolno im również sprawdzać obiekty, które są jeszcze w trakcie budowy. Wtedy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta