Eksporterzy korzystają na rosnących cenach cukru
Cukier do produkcji czekolady, napojów lub konfitur rodzime firmy muszą kupować w krajach Unii. Jest on znacznie droższy od cukru spoza Wspólnoty, w której obowiązuje cena interwencyjna w wysokości 631,9 euro za tonę. Różnica jest jednak coraz mniejsza.
Ceny ostro w górę- Cukier na rynkach światowych drożeje od połowy ubiegłego roku - mówi "Rz" Łukasz Chmielewski z Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa. Jego ceny sięgają obecnie 480 dolarów za tonę. Jeszcze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta