Grzybiarze poszli w las
Ten paradoks przedsiębiorcy wyjaśniają różnicą w upodobaniach Polaków i mieszkańców Europy Zachodniej, gdzie tradycyjnie sprzedajemy najwięcej grzybów. Na Zachodzie liczy się przede wszystkim kurka i borowik, których zbiory w tym roku nie są zbyt udane. Polacy preferują też inne gatunki grzybów, mało lub w ogóle nieznanych na stołach Europy Zachodniej - podgrzybki, kozaki, kanie, maślaki, gąski, zielonki, opieńki czy najsmaczniejsze, ale bardzo już rzadkie - rydze. Według Lasów Państwowych w Polsce rośnie 1000 gatunków grzybów jadalnych, a ich...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta