Decydują ludzie, nie koniunktura
Decydują ludzie, nie koniunktura
Zakłady Mięsne ROW -- niezgoda rujnuje
W Rybniku jeszcze do niedawna były zakłady mięsne. Zaopatrywały one nie tylko region Śląska i Podbeskidzia, ale też sieć supermarketów Billa. Dziś, w pomieszczeniach po halach produkcyjnych są magazyny dzierżawione przez różne firmy. Zakłady mięsne upadły, ale nie na skutek załamania się rynku. Powodem klęski okazały się stosunki międzyludzkie.
Prywatyzacja
Rybnik jako pierwsze przedsiębiorstwo z branży mięsnej wkroczył na drogę prywatyzacji. Okręgowe Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego w Katowicach z siedzibą w Bytomiu zdecydowało o przekształceniu 4 podległych mu zakładów mięsnych w spółki z ograniczoną odpowiedzialnością już w pierwszej połowie 1989 roku. W Rybniku powołano spółkę, w której 51 proc. udziałów objęło 12 pracowników z wyższego szczebla zarządzania dawnych zakładów mięsnych a 49 proc. -- dawna firma matka, OPPM. Spółka wydzierżawiła obiekty produkcyjne i odkupiła nietrwałe składniki majątku byłych zakładów mięsnych, takie jak wyroby gotowe, półfabrykaty, żywiec, odzież roboczą itp. Zwróciła też OPPM nakłady poniesione na rozpoczęte wcześniej inwestycje o wartości około 150 mln ówczesnych złotych. Na likwidację zakładów w celu założenia spółki formalnie wyraziły zgodę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta