Syntetyczne smaki podbiły rynek
12 lutego 2007 | Ekonomia | BD
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Kiełbasa jałowcowa w proszku, zapach świeżego pieczywa w płynie i woń wędzonej szynki w aerozolu - kuszenie klientów zaczyna się już w laboratoriach chemicznych Syntetyczne smaki podbiły rynek W Unii obowiązuje dyrektywa, która wyjaśnia, czym są aromaty spożywcze oraz określa ogólne zasady ich używania. W Polsce przepisy te zawiera rozporządzenie o substancjach dodatkowych do żywności z 2004 roku. Wkrótce ma wejść w życie rozporządzenie dotyczące wyłącznie aromatów. Jednak nie będzie ono obowiązywać zbyt długo, ponieważ Unia przygotowuje się do rewolucyjnych zmian prawa dotyczącego tego typu produktów. Być może już w połowie 2008 roku zacznie obowiązywać unijne rozporządzenie, które określi, jakie substancje aromatyczne będą mogły być używane. Na razie Komisja Europejska ocenia bezpieczeństwo około 3 tys. substancji, które są na liście stworzonej w 1999 roku
- Wykorzystanie aromatów spożywczych, które wzmacniają smak i zapach żywności, jest...
Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta