Super margaryna
Super margaryna
Margaryna pochodzenia roślinnego może być nie tylko pozbawiona cholesterolu, ale spożywana regularnie obniża też poziom tej substancji we krwi. Ale dzieje się tak pod warunkiem, że w trakcie jej wytwarzania dodamy leki obniżające LDL (tzw. zły cholesterol) . Pisze o tym w najnowszym wydaniu "New England Journal of Medicine". Pismo powołuje się na badania prowadzone w Szkocji na grupie prawie 7 tys. osób, które miały stosunkowo wysoki poziom cholesterolu, ale jeszcze nie doświadczyły zawału serca. Dodanie do składu margaryny substancji obniżającej LDL, o nazwie pravastatina, zmniejszyło u nich poziom cholesterolu średnio o 20 proc. , a ryzyko zawału - o 31 proc. Jednocześnie badania nie wykazały, by tego rodzaju terapia zwiększała ryzyko raka, popełnienia samobójstwa czy ulegnięcia wypadkowi. Przypomnijmy, że sugerowały to wcześniejsza badania, w trakcie których podawano ludziom leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi.
Z. W.