Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

18 stycznia 1996 | Ekonomia | AS

Informacje

300 gospodarstw ekologicznych

W Polsce jest już prawie 300 gospodarstw produkujących ekologiczną żywność, posiadających atest jednej z organizacji ekologicznych uprawnionych do ich przyznawania. Na etapie przestawiania na ten rodzaj produkcji jest dalszych ponad 200 gospodarstw. Ogólem powierzchnia, na której uprawia się tzw. zdrową żywność, wynosi ponad 4, 2 tys. ha, zczego prawie 3, 7 tys. ha to użytki rolne. Wśród gospodarstw ekologicznych znajdują się zarówno małe, o powierzchni jednego hektara, jak i sto razy większe. Najwięcej znajduje się ich w województwach toruńskim, kieleckim i radomskim, natomiast w woj. olsztyńskim zajmują one największą powierzchnę. Atestacją gospodarstw ekologicznych zajmują się dwa stowarzyszenia:...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 650

Spis treści
Zamów abonament