Ulepszone pomidory
Ulepszone pomidory
Wielka Brytania jest pierwszym w Europie krajem, gdzie od poniedziałku w marketach sprzedawane są pasty iprzeciery pomidorowe wytwarzane na bazie zmienionych genetycznie pomidorów. Warzywa te uprawiane są w Kalifornii i od roku sprzedawne w USA. Wprowadzenie nowych pomidorów wywołuje wiele kontrowersji zarówno wśród lekarzy, jak i ekologów. Ci pierwsi obawiają się, że jedzenie zmodyfikowanych warzyw zwiększy zachorowalność na alergie. Obrońcy środowiska argumentują, że wprowadzenie inżynierii genetycznej do rolnictwa wywoła podobne zagrożenia, jak przed laty zastosowanie środków chemicznych ochrony roślin. Nowe pomidory mają zmieniony tylko jeden gen kodujący enzym, który przyspiesza ich dojrzewanie. Jak powiedział Don Grierson, genetyk z Uniwersytetu Nottingham, jeden z odkrywców nowych pomidorów, enzym ten nie wie, kiedy zakończyć swą pracę, dlatego warzywa tak szybko się psują po zerwaniu zkrzaka.
Z. W.