Co wynika z badań żywności
Patrz, gdzie kupujesz
Co wynika z badań żywności
W prasie publikowane są testy oceniające rozmaite produkty spożywcze. Badania, które są podstawą do tych zestawień, prowadzone są najczęściej przez niezależne, wiarygodne laboratoria. O wnioskach, jakie płyną z tego typu analiz, rozmawiamy z prof. Krzysztofem Krygierem z Katedry Technologii Zbóż, Nasion Oleistych i Koncentratów Spożywczych SGGW, w której prowadzone są takie badania.
Jakie artykuły spożywcze oceniane są najczęściej w laboratoriach katedry?
Badamy głównie tłuszcze, wyroby cukiernicze, mąki, makarony, pieczywo, ciasta, kawy, herbaty, zupy i desery w proszku.
Jak przyjmują opinie specjalistów o swoich towarach ich producenci?
Na ogół z dużym zainteresowaniem. To właśnie wytwórnie, zwłaszcza te mniejsze, które nie mają specjalistycznych laboratoriów zakładowych, oprócz Konsumenckiego Instytutu Jakości, są naszymi najczęstszymi klientami. Bowiem konkurencja zmusza firmy do coraz większych starań o jakość, wygląd wyrobów. Chcą więc znać obiektywną opinię o swoim wyrobie i przeważnie stosują się do naszych uwag i wniosków.
W przypadku, gdy badania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta