Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co wynika z badań żywności

03 maja 1996 | Ekonomia | AS

Patrz, gdzie kupujesz

Co wynika z badań żywności

W prasie publikowane są testy oceniające rozmaite produkty spożywcze. Badania, które są podstawą do tych zestawień, prowadzone są najczęściej przez niezależne, wiarygodne laboratoria. O wnioskach, jakie płyną z tego typu analiz, rozmawiamy z prof. Krzysztofem Krygierem z Katedry Technologii Zbóż, Nasion Oleistych i Koncentratów Spożywczych SGGW, w której prowadzone są takie badania.

Jakie artykuły spożywcze oceniane są najczęściej w laboratoriach katedry?

Badamy głównie tłuszcze, wyroby cukiernicze, mąki, makarony, pieczywo, ciasta, kawy, herbaty, zupy i desery w proszku.

Jak przyjmują opinie specjalistów o swoich towarach ich producenci?

Na ogół z dużym zainteresowaniem. To właśnie wytwórnie, zwłaszcza te mniejsze, które nie mają specjalistycznych laboratoriów zakładowych, oprócz Konsumenckiego Instytutu Jakości, są naszymi najczęstszymi klientami. Bowiem konkurencja zmusza firmy do coraz większych starań o jakość, wygląd wyrobów. Chcą więc znać obiektywną opinię o swoim wyrobie i przeważnie stosują się do naszych uwag i wniosków.

W przypadku, gdy badania...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 741

Spis treści
Zamów abonament