Niezłe perspektywy
Na rynku drobiu i jaj
Niezłe perspektywy
Szybko wzrastające w ostatnich tygodniach ceny żywca i mięsa wieprzowego są szansą dla polskiego drobiarstwa, które ma okazję zastąpić niedobór podaży wieprzowiny zwiększonymi dostawami mięsa drobiowego. Zdaniem prof. Jana Małkowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja mięsa drobiowego w Polsce może do roku 2000 wzrosnąć do 570 tys. ton (równoważnik 800 tys. ton żywca) , czyli o około 200 tys. ton. Jego konsumpcja wyniosłaby wówczas około 15 kg na osobę rocznie, czyli osiągnęłaby średni poziom spożycia drobiu w krajach Unii Europejskiej. (MRiGŻ taki wzrost produkcji i konsumpcji drobiu w Polsce zakłada na rok 2005) . Ponieważ niższa podaż żywca wieprzowego utrzyma się co najmniej przez półtora roku, znaczna część przewidywanego wzrostu spożycia mięsa drobiowego mogłaby przypaść na ten właśnie okres.
W 1995 roku spożycie mięsa drobiowego w Polsce wzrosło, w przeliczeniu na mieszkańca, o 6, 6 proc. , tj. do 11, 3 kg rocznie, a spożycie jaj zwiększyło się o 3 proc. , tj. do poziomu 158 sztuk. Mimo to spożycie mięsa drobiowego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta