Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niezłe perspektywy

19 lipca 1996 | Ekonomia | ES

Na rynku drobiu i jaj

Niezłe perspektywy

Szybko wzrastające w ostatnich tygodniach ceny żywca i mięsa wieprzowego są szansą dla polskiego drobiarstwa, które ma okazję zastąpić niedobór podaży wieprzowiny zwiększonymi dostawami mięsa drobiowego. Zdaniem prof. Jana Małkowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja mięsa drobiowego w Polsce może do roku 2000 wzrosnąć do 570 tys. ton (równoważnik 800 tys. ton żywca) , czyli o około 200 tys. ton. Jego konsumpcja wyniosłaby wówczas około 15 kg na osobę rocznie, czyli osiągnęłaby średni poziom spożycia drobiu w krajach Unii Europejskiej. (MRiGŻ taki wzrost produkcji i konsumpcji drobiu w Polsce zakłada na rok 2005) . Ponieważ niższa podaż żywca wieprzowego utrzyma się co najmniej przez półtora roku, znaczna część przewidywanego wzrostu spożycia mięsa drobiowego mogłaby przypaść na ten właśnie okres.

W 1995 roku spożycie mięsa drobiowego w Polsce wzrosło, w przeliczeniu na mieszkańca, o 6, 6 proc. , tj. do 11, 3 kg rocznie, a spożycie jaj zwiększyło się o 3 proc. , tj. do poziomu 158 sztuk. Mimo to spożycie mięsa drobiowego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 809

Spis treści
Zamów abonament