Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Choroba wzmacnia odporność

30 września 2011 | Na zdrowie | Dorota Słomczyńska
Owoce i warzywa to wartościowe źródło witaminy C wzmacniającej odporność
autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
Owoce i warzywa to wartościowe źródło witaminy C wzmacniającej odporność
Specjaliści zalecają uprawianie joggingu niezależnie od pory roku
autor zdjęcia: Beata Kitowska
źródło: Fotorzepa
Specjaliści zalecają uprawianie joggingu niezależnie od pory roku

By ustrzec się wirusów i bakterii w chłodne dni, trzeba przestawić się na zimowy tryb życia. Trzeba jeść cebulę, bo ma witaminę C, a ta wzmacnia organizm. Trzeba się ubierać na cebulkę, by się nie przegrzać i nie zmarznąć. Warto się ruszać, a nawet przeziębiać, bo to naturalny sposób na wzmocnienie odporności

Na półkuli północnej najwięcej osób przeziębia się i choruje od jesieni do wiosny. Wystarczy kilka chłodnych dni, by zaatakowały wirusy i bakterie. Zapobiec temu można, przede wszystkim prowadząc odpowiedni tryb życia. Co to oznacza w praktyce?

Warzywa nie tylko w sezonie

Nic tak nie wzmacnia naturalnej odporności jak chorowanie. Ćwiczy ono bowiem układ odpornościowy, który walcząc z mikrobami, wytwarza przeciwciała. – U dziecka w wieku przedszkolnym normą jest sześć – osiem infekcji w roku. Na szczęście taki koszmarny jest zwykle tylko pierwszy rok pobytu w żłobku lub przedszkolu, kiedy to maluch styka się z wieloma zarazkami po raz pierwszy.

Z wiekiem będzie chorować coraz rzadziej – przekonuje dr Agnieszka Bujnowska, pediatra. Specjaliści twierdzą, że dorosłym również służy przeziębienie. Jednak dla wielu z nas to zbyt radykalna metoda wzmacniania odporności. Tym wszystkim lekarze zalecają, by zwłaszcza jesienią i zimą zadbać o ogólną kondycję i pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy C. Powinna pochodzić z naturalnych źródeł. Jedzmy więc grejpfruty, cytryny i czerwoną paprykę.

Po co nam witamina C? – Odpowiada za wzmocnienie odporności, a to bardzo istotna sprawa o tej porze roku – wyjaśnia dr n. med. Anna Kołodziejczyk, lekarz rodzinny. Na listę warzyw i owoców wpiszmy również te,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9044

Wydanie: 9044

Spis treści
Zamów abonament