Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Darmowy obiad powiększa przychód, gdy można ustalić, kto go spożył

16 listopada 2015 | Podatki | Eliza
 Skotnicka
Eliza
 Skotnicka
źródło: materiały prasowe
Eliza
 Skotnicka

Pracodawca finansujący swoim pracownikom posiłki niezwiązane 
ze spotkaniami biznesowymi 
nie może potrącić im zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, jeśli nie jest w stanie określić, kto i w jakim zakresie faktycznie z nich skorzystał.

Tak wynika z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 27 lipca 2015 r. (IBPB-2-2/4511-506/15/MMa).

Wnioskodawcą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, która w ramach swojej działalności w pełni i dobrowolnie finansuje posiłki (obiady, kolacje) dla pracowników niezwiązane ze spotkaniami biznesowymi. Pokrycie tych kosztów odbywa się na podstawie faktur, rachunków lub paragonów, przy czym pracodawca nie ma możliwości wskazania kosztu faktycznie spożytego posiłku przez konkretnego pracownika. Zapewnia bowiem katering wykupiony dla wszystkich lub części pracowników bez możliwości wskazania, czy pracownik faktycznie skorzystał z posiłku. Wyżywienie przeznaczone jest dla wszystkich lub części pracowników, co uniemożliwia ustalenie każdego spożytego indywidualnie przez zatrudnionych posiłku. Dlatego spółka nalicza wartość tych świadczeń...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10296

Wydanie: 10296

Spis treści

Pierwsza strona

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament