Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Eksporterzy żywności chcą większego wsparcia

22 czerwca 2017 | Ekonomia
Polska żywność rozpycha się na świecie
źródło: Rzeczpospolita
Polska żywność rozpycha się na świecie

Przedstawiciele firm spożywczych uważają, że rząd w większym stopniu powinien zaangażować się we wspieranie ich zagranicznej ekspansji.

Polska wyeksportowała w ubiegłym roku żywność wartą 25 mld euro. To najwięcej od wejścia do UE. Głównym odbiorcą pozostaje Unia, ale tu rozwój ma swoje granice. Tymczasem Afryka dziś odpowiada jedynie za 2 proc. eksportu naszej żywności, choć jej apetyt wydaje się nieograniczony. Afrykańscy odbiorcy na potęgę kupują np. polskie serwatki czy kurczaki. Producenci żywności podczas Polish Food Export Forum podkreślali jednak, że bez wsparcia państwa eksport się nie rozwinie i domagali się większych wysiłków polskiej dyplomacji i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10781

Wydanie: 10781

Spis treści
Zamów abonament