Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Po swojsku

01 lutego 1995 | Moje Podróże | NS

Podróże kulinarne

Po swojsku

Na miłośnika rodzimej strawy, przekonanego, iż pałaszuje prawdziwie polskie dania, zastawione są liczne pułapki. Na niewinne pytania, od jak dawna znane są nad Wisłą poczciwe ziemniaki (zwane z niemiecka kartoflami) , większość łakomczuchów odpowiada, iż przybyły z Italii za czasów królowej Bony, razem z włoszczyzną. Przecież ziemniaki są nieodłączne od polskiej kuchni. Tymczasem uprawiamy je dopiero od 180 lat, kiedy weszły do powszechnego jadłospisu zastępując różnorakie kasze coraz rzadziej spożywane. Cóż...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 392

Spis treści
Zamów abonament