Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na straży smaku

30 kwietnia 2004 | Specjalny | MN
źródło: Fotorzepa
źródło: Fotoarchiwum
źródło: Fotoarchiwum

Francja

Na straży smaku

W Prowansji ceny winnic skoczyły w ciągu ostatnich kilkunastu lat kilkakrotnie

Zdjęcia: Bartłomiej Zborowski

Maja Narbutt

Wyplute wino ląduje w ustawionym na środku stołu kubełku. Można też chlusnąć do niego zawartością kieliszka, w którym umoczyło się usta. Na twarzach osób siedzących w sali merostwa w Beaureceuil, małej wiosce w Prowansji, maluje się skupienie. Sytuacja jest poważna: jak co roku winiarze ze stowarzyszenia Aix en Vignes poddają ocenie ostatnie roczniki swych win.

Podniesiona brew eksperta może oznaczać zarówno przyjemne zaskoczenie, jak i dezaprobatę. W formularzu, który spoczywa na białym obrusie obok kieliszka, zapisuje się ołówkiem uwagi. Ołówek zaopatrzony jest w gumkę, co stwarza szansę skorygowania zbyt pochopnych ocen. O winie można powiedzieć i napisać wiele rzeczy - może być strukturalne, eleganckie, ale i zmęczone. Klasyczne lub awangardowe. Zamknięte, otwarte, a także złożone. To wszystko i dużo więcej potrafią zauważyć obecni na degustacji w sali merostwa. Sommelierzy odpowiedzialni za wina w luksusowych restauracjach i dziennikarze piszący o winach do specjalistycznych magazynów oraz wysokonakładowych dzienników.

Degustacja jest "ślepa" - kelnerzy nalewają z pozbawionych etykietek butelek. To prawdziwy maraton -...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3216

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament