Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

30 kwietnia 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MK
źródło: Nieznane

Stolnica

  • Ach, jak przyjemnie!

  • POLECAMY

NOWY STYL: BLUE CACTUS

Ach, jak przyjemnie!

Ryszard Majewski, szef kuchni z sałatką w tulipanach

Fot. BARTłOMIEJ ZBOROWSKI

Brunch to twór językowy, który powstał w języku angielskim ze zbitki dwóch słów: breakfast, czyli śniadanie, oraz lunch, czyli obiad. Podobno po raz pierwszy wyraz brunch pojawił się w 1895 roku w artykule Guy Beringera, w którym autor określa go jako późniejszy niż śniadanie pierwszy posiłek, jadany po porannej niedzielnej wizycie w kościele. Dzisiaj brunchem określa się niedzielny bufet serwowany w eleganckich lokalach, w których za określoną cenę i w określonych godzinach można do woli rozkoszować się wystawionymi przed nasze oczy specjałami. Na brunch przychodzi się całą rodziną, z dziećmi i przyjaciółmi. Je się niespiesznie, dokładając sobie po trochu to tego, to owego. Przyjemność polega przede wszystkim na tym, że to my decydujemy o rytmie, kolejności i ilości jedzenia. Podczas brunchu wypada czytać prasę, można coś odstawić, jeśli nam nie smakuje - zawsze przecież możemy pójść po coś innego.

Brunch ma działanie integracyjne - możemy udać się wspólnie z przyjacielem po następne danie albo...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3216

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament