Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Bicie piany, że palce lizać

14 marca 2009 | Styl życia | Przemysław Oberbek Katarzyna Lesisz
Rozeta na pianie baristki Emilki z Warszawy
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Fotorzepa
Rozeta na pianie baristki Emilki z Warszawy

Każdy poszukuje w smaku espresso innych doznań. Aby je dobrze przygotować, potrzebna jest świeżo zmielona kawa, ekspres ciśnieniowy o stabilnych parametrach oraz ręka baristy.

Barista to pionier dobrego smaku kawy, znawca jej odmian i sposobów przyrządzania. Jego praca polega między innymi na dbaniu o świeżość i jakość mieszanek serwowanych kaw.

Stopień zmielenia ziaren, temperatura i ciśnienie wody w ekspresie czy czas parzenia to kilka parametrów, które musi dopasować do danej mieszanki kawy, aby wydobyć z niej głębię smaku.

Pracownicy sieci kawowych i kawiarni z całej Polski prezentowali swoje umiejętności podczas finałów Otwartych Mistrzostw Warszawy Baristów, towarzyszących otwarciu palarni kawy Union na warszawskim Żoliborzu. Baristów jest w polskich kawiarniach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8267

Spis treści
Zamów abonament