Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Seul w dziewięciu smakach

20 czerwca 2009 | Styl życia | Karolina Baca
Bibimbap  to gorący ryż mieszany z mięsem  i warzywami oraz surowym żółtkiem
źródło: Corbis
Bibimbap to gorący ryż mieszany z mięsem i warzywami oraz surowym żółtkiem

Nawet narodowe linie lotnicze w Korei serwują bibimbap. Załączają instrukcję obsługi: jak to jeść

Bibimbap zawładnął moimi kubkami smakowymi jeszcze przed wyjazdem do Seulu. Kolega obyty w tamtych rejonach powtarzał mi: jak dostaniesz menu bez wersji angielskiej i z samymi obrazkami i nie będziesz wiedziała, co wybrać – bierz stary i sprawdzony bibimbap. Nie mylił się.

Bibimbap to gorący ryż mieszany z mięsem i warzywami oraz surowym jajkiem podawany w kamiennej, gorącej misce. Na porcji ryżu leżą m.in. marchewka, cukinia, kiełki soi, szpinak, a wszystko to posypane jest kawałkami alg, listków nori – znanych z owijania maków w sushi. Całość miesza się z żółtkiem, które w gorącym naczyniu natychmiast się ścina. Dodatek? Koniecznie ostra, czerwona pasta z posmakiem papryki.

Przystawkowy raj

Bibimbap to danie główne. Obowiązkową przystawką jest kapusta kim-chi. Zamawiając w restauracji...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8349

Spis treści
Zamów abonament