Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Prywatny sajgon z sajgonkami

20 czerwca 2009 | Styl życia | Danuta Walewska
autor zdjęcia: Ryszard Waniek
źródło: Fotorzepa

Rodzinny obiad w czerwcu ma swoje stałe pozycje: ostatnie białe szparagi, truskawki w postaciach od naturalnej po płynną – jako bardzo witaminowa margarita, chłodnik z młodymi kartoflami, pieczone zrazy cielęce z kurczakowym nadzieniem.

Do polskiego menu dorzucam jeszcze sajgonki, których przygotowania metodą nieustających prób i wielkich błędów nauczyłam się w Wietnamie.

Dla jednej osoby to zajęcie na dwie godziny. Nad kuchnią przechodzi wtedy azjatycki tajfun, bo do zawinięcia i zwilżenia ryżowych placków trzeba dużo miejsca, więc przeszkadza nawet kot ocierający się o nogi.

Sajgonki trzeba smażyć na bieżąco, bo odłożone nawet na pół godziny kleją się i zamiast zgrabnego pasztecika wychodzą pulpety z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8349

Spis treści
Zamów abonament