Im zimniej, tym lepiej
Gastronomicy mazurscy oceniają sezon
Im zimniej, tym lepiej
Tegoroczny sezon na Warmii i Mazurach był dla właścicieli barów, pizzerii, grillów, restauracji lepszy lub na poziomie ubiegłorocznego. Obroty wzrosły średnio o 20-30 procent. Wszystko dzięki chłodnemu latu i większej liczbie organizowanych w miastach imprez plenerowych. Gastronomicy przyznają, że nie podnosili w tym roku cen nawet o stopień inflacji. Aby utrzymać się na rynku, obniżają własne marże, które w wypadku usług gastronomicznych kształtują się w większych miastach na poziomie 80-100 proc. , a mniejszych -- do 50 proc. (alkohole do 70 proc. ).
Helena Lipka, właścicielka restauracji Francuskiej (40 miejsc) , dwóch pizzerii (w sumie prawie 100 miejsc) i sklepu z własnymi wyrobami cukierniczymi, rybnymi i mięsnymi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta