Dość dużo, ale jeszcze nie to
Spożycie żywności w Polsce
Dość dużo, ale jeszcze nie to
Na statystycznego mieszkańca naszego globu przypada obecnie 2700 kcal dziennie, tj. o 400 kcal więcej niż 30 lat temu. Ale taka jest średnia. W Europie Zachodniej na jedną osobę przypada dziennie 3500 kcal, w Ameryce Północnej 3600, a w Afryce subsaharyjskiej mniej niż 2100 kcal -- twierdzi doc. Bożena Gulbicka, prof. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ("Spożycie żywności w Polsce w latach 1988-1995") . Na tym tle Polak z dzienną racją na poziomie około 3300 kcal mógłby się uważać za odżywionego raczej dobrze, gdyby nie to, że jego posiłki nie są należycie zbilansowane. Mianowicie je on za dużo tłuszczu, a za mało białka, zwłaszcza roślinnego, zaniedbuje picie mleka (najważniejszy dostarczyciel wapnia) , je za mało ryb, ciągle za mało spożywa mięsa drobiowego, za mało jest w jego diecie owoców i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta