Największa polska szansa
Przemysł spożywczy
Największa polska szansa
Przemysł spożywczy zaczyna w Polsce wyrastać na prawdziwego potentata -- w 1996 roku wartość produkcji po raz pierwszy przekroczyła rekordowy dotąd poziom z roku 1988, a jednocześnie sytuacja ekonomiczno-finansowa spożywczych branż zdecydowanie poprawiła się. Mocno wzrosła również stopa inwestowania. Nakłady inwestycyjne osiągnęły poziom ponad 8 proc. wartości środków trwałych i zbliżyły się do 1, 5 mld USD. W latach 1993-1996 nakłady inwestycyjne w mleczarstwie zwiększyły się trzyipółkrotnie, w przemyśle cukrowniczym -- trzykrotnie, w branży cukierniczej oraz w branży napojów -- dwuipółkrotnie.
Warto przy tym podkreślić, że począwszy od 1990 roku stale zmniejszał się w inwestycjach udział budynków i budowli. Zdecydowana większość nakładów przeznaczana była na modernizację wyposażenia oraz instalowanie urządzeń do nowych technologii przetwórstwa. Zakupy wyposażenia zakładów przemysłu spożywczego zwiększyły się z 350 mln USD w roku 1990 do ponad 1 mld USD w roku ubiegłym.
Wzrost produkcji
Przez ostatnie cztery lata produkcja przemysłu spożywczego wzrastała w tempie około 10 proc. rocznie. Ponieważ w tym samym czasie nie wzrosła podaż ani mięsa, ani masła, a spożycie większości produktów żywnościowych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta