Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Miód -- złoty środek

05 lutego 1997 | Nauka i Technika | KF

Z pszczelej pracowitości

Miód -- złoty środek

Że miód ma działanie bakteriobójcze podobne do antybiotyków -- świat dowiedział się w XX wieku. Że oczyszcza ileczy rany -- wiedzieli o tym już starożytni Grecy. Badania nad starym jak świat eliksirem trwają. Najnowsze wykazują, że ten cudowny środek koi i usypia. Stąd nie należy go spożywać przed wytężonym wysiłkiem umysłowym, bo nie pobudza pracy mózgu. Jedna łyżka na dobranoc ułatwia zasypianie. Druga -- na dzień dobry -- poprawia samopoczucie, łagodzi stany nerwowe.

Fascynuje geléeroyal

Dziś naukowców fascynuje geléeroyal. Jest to sok, który wydzielają pszczoły ze specjalnego gruczołu pomiędzy szóstym a dziesiątym dniem życia. Tym sokiem -- "mlekiem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 986

Spis treści
Zamów abonament