Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Drożały głównie warzywa

14 lutego 1997 | Ekonomia | DT AG

Ceny żywności w styczniu

Drożały głównie warzywa

W trzeciej dekadzie stycznia żywność była o 1, 5 proc. droższa niż miesiąc wcześniej. Jak zwykle o tej porze roku najbardziej (o 3, 5 proc. ) wzrosły ceny artykułów z grupy "Ziemniaki, warzywa, grzyby, owoce i przetwory" , a pozostałe towary żywnościowe podrożały średnio o 1, 2 proc.

Drożały głównie świeże warzywa i ziemniaki, a mniej owoce i przetwory. Kapusta świeża kosztowała 0, 60 zł za 1 kg i była droższa niż w końcu grudnia o 43, 2 proc. Za 1 kg marchwi obcinanej trzeba było zapłacić 0, 98 zł (+15, 9 proc. ). Mniejszy był wzrost cen (5, 39 zł za 1 kg) pomidorów szklarniowych (o 4, 9 proc. ). Zarówno kapusta, marchew, jak i pomidory były droższe niż przed rokiem, odpowiednio o 13, 2 proc. , 20, 0 proc. oraz 8, 3 proc. Natomiast nadal...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 994

Spis treści
Zamów abonament