Drożały głównie warzywa
Ceny żywności w styczniu
Drożały głównie warzywa
W trzeciej dekadzie stycznia żywność była o 1, 5 proc. droższa niż miesiąc wcześniej. Jak zwykle o tej porze roku najbardziej (o 3, 5 proc. ) wzrosły ceny artykułów z grupy "Ziemniaki, warzywa, grzyby, owoce i przetwory" , a pozostałe towary żywnościowe podrożały średnio o 1, 2 proc.
Drożały głównie świeże warzywa i ziemniaki, a mniej owoce i przetwory. Kapusta świeża kosztowała 0, 60 zł za 1 kg i była droższa niż w końcu grudnia o 43, 2 proc. Za 1 kg marchwi obcinanej trzeba było zapłacić 0, 98 zł (+15, 9 proc. ). Mniejszy był wzrost cen (5, 39 zł za 1 kg) pomidorów szklarniowych (o 4, 9 proc. ). Zarówno kapusta, marchew, jak i pomidory były droższe niż przed rokiem, odpowiednio o 13, 2 proc. , 20, 0 proc. oraz 8, 3 proc. Natomiast nadal...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta