Informacje
Informacje
Mały popyt, niskie ceny
Na rynku mięsnym -- sytuacja zbliżona do tej z poprzednich tygodni. Podaż znacząco przewyższa popyt, ceny powoli (choć w nieco mniejszym tempie niż w minionym tygodniu) spadają.
W początkach tego tygodnia średnia cena skupu żywca wieprzowego obniżyła się o 7 gr i, jak podaje Pek Pol, wynosi 3, 09 zł kg. Taką dokładnie cenę notowano w połowie lipca ub. roku. Rolnicy są dodatkowo rozczarowani obecną sytuacją, gdyż specjaliści prognozowali coś zupełnie przeciwnego. W pierwszym kwartale ceny miały rosnąć do 4, 0 zł za kg, przy malejącej podaży. Tymczasem notowana jest względna nadwyżka żywca, wynikająca raczej z wyjątkowo skromnego popytu, a nie nadmiernej produkcji. Zakłady ograniczają skup, a tylko ci, którzy mają możliwości magazynowe i finansowe zaczynają już, korzystając ze sprzyjającej ku temu sytuacji rynkowej, gromadzić zapasy na produkcję świąteczną, wielkanocną.
Świeże półtusze można kupić na giełdach już po 4, 5 zł kg, mrożone sprzedawane są często po cenie wywoławczej 4, 3 zł kg. Tanieją poszczególne mięsa -- bardziej te, na które popyt jest zdecydowanie mniejszy. Np. boczek, łopatka kosztują mniej o ok. 5 proc. , schab, szynka, karkówka, na które łatwiej znaleźć nabywców -- o 1 do 2 proc. Obniżka cen (w granicach paru procent) dotyczy także podagardla, głów, tzw. dwójki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta