Semka kładzie łapę na stół
Powiedzieć, że Piotr Semka jest dobrym kucharzem, to tak, jakby nie powiedzieć o nim nic.
Tę pasję i talent wybitnego publicysty niegdyś znali tylko jego bliscy znajomi, do których i ja mam zaszczyt się zaliczać. Piotr nie tylko z ogniem w oczach opowiadał, jak pichci swoje potrawy, ale też lubił zapraszać gości na wykwintne kolacje w przytulnej kuchni w mieszkaniu na warszawskiej Ochocie.
Najsłynniejszym wyczynem Piotra jest chyba zampone, świńska „łapa" nadziewana mięsem, podawana w soczewicy. Gdy po raz pierwszy Semka postawił tę włoską potrawę rodem z Modeny przede mną na stole, byłem nieco przerażony – blada świńska noga, choć...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta