Polski kucharz we francuskiej kuchni
Za kulisami mistrzostw świata
Polski kucharz we francuskiej kuchni
Telewizja pokazuje, gazety opisują główne sceny sportu. Media rzadko zaglądają do kuchni wielkiej imprezy. A w kuchni, jak to w kuchni, komponuje się surowce, miesza w garach, krótko mówiąc, przyrządza potrawy, które potem ze smakiem publiczność konsumuje pod postacią widowiska. Od kuchni najczęściej zależy jakość potraw, o czym już niewielu widzów wie.
Kuchnia halowych lekkoatletycznych mistrzostw świata w Paryżu została ulokowana w podziemiach hali Bercy -- zatem poniekąd pod jadalnią -- itętniła intensywnym życiem od bladego świtu po późny wieczór. W odróżnieniu od hali, gdzie bywało niekiedy nudnawo i sennie, w podziemiach nie ustawał gwar i ruch. Tam zawodnicy rozgrzewali się przed wyjściem na górną płytę, tam brali masaże, otrzymywali ostatnie trenerskie wskazówki przed startem. To nie jest zbyt obszerne pomieszczenie: ma...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta