Tańsze warzywa, droższe pieczywo
Cenywlutym
Tańsze warzywa, droższe pieczywo
W końcu lutego br. konsumenci płacili za artykuły żywnościowe przeciętnie tyle co miesiąc wcześniej. Wzrost cen masła, serów dojrzewających i topionych oraz pieczywa zrównoważył spadek cen ziemniaków, warzyw oraz mięsa i przetworów mięsnych.
Ziemniaki (0, 44 zł za 1 kg) były o 2, 2 proc. tańsze niż w ostatnich dniach stycznia br. i o ok. 40 proc. tańsze niż przed rokiem. Potaniała większość warzyw przeciętnie o 2, 0 proc. Niektóre warzywa kosztowały mniej niż o tej porze w ub. roku: pomidory o 10, 3 proc. (5, 84 zł za 1 kg) , pory o 6, 5 proc. (3, 45...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta