Polak je coraz mniej mięsa
Zaskakujące zmiany w spożyciu
Polak je coraz mniej mięsa
W I półroczu 1996 roku, kiedy ceny skupu żywca wieprzowego aż do końca maja kształtowały się na poziomie 2, 57-2, 68 zł za kilogram, zespół ekspertów Agencji Rynku Rolnego przewidywał, że pod koniec ubiegłego roku ceny skupu wzrosną do 4 zł za kilogram, a może nawet przekroczą ten poziom. Aż do końca września zdawało się, że prognozy te się sprawdzą. Ceny skupu wzrosły już do 3, 92 zł za kilogram, ale od tej pory zaczął się gwałtowny ich spadek. 22 lutego br. ceny żywca wieprzowego osiągnęły poziom 3, 12 zł za kilogram i przy wysokich cenach zbóż chów trzody chlewnej ponownie stał się nieopłacalny. Wniosek ten potwierdzały spadające w tym czasie ceny prosiąt. Jednak począwszy od tamtego dnia ceny skupu żywca wieprzowego zaczęły ponownie wzrastać i 15 bm. doszły już do 3, 36 zł za kilogram. W ślad za tym szybko zaczęły rosnąć ceny prosiąt. Ponieważ ceny zbóż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta