Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czas na wołowinę

21 grudnia 1993 | Ekonomia | IT

Centrum Hodowli i Bydła Mięsnego w Dągach

Czas na wołowinę

W ciągu ostatnich czterech lat pogłowie bydła w Polsce zmniejszyło się o ponad jedną trzecią, w tym w pegeereach o ponad połowę. Przyczyną były utrzymujące się do lipca ubiegłego roku niskie ceny skupu żywca wołowego (o połowę niższe od cen żywca wieprzowego) , drogie pasze, suche lata, upadek gospodarstw państwowych, a przed wszystkim -- polityka kredytowa polskich banków (wysokie oprocentowanie) nie zachęcająca do inwestowania w fermy specjalizujące się w bydle.

Ponieważ na odnowienie tradycyjnego polskiego stada potrzeba średnio 5 lat, wydawałoby się, że zdani będziemy na import żywca, a co za tym idzie, przejście wołowiny do kategorii towarów delikatesowych. Wyniki osiągane przez Centrum Hodowli Bydła Mięsnego w Dągach pod Olsztynem zdają się przeczyć powyższej tezie.

Rąbanka na talerzu

Przez ostatnie ponad 45 lat Polacy jedli wołową rąbankę podzieloną na tą z kością i bez. W tym samym czasie obywatele Europy Zachodniej mogli wybierać...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 146

Spis treści
Zamów abonament