Czas na wołowinę
Centrum Hodowli i Bydła Mięsnego w Dągach
Czas na wołowinę
W ciągu ostatnich czterech lat pogłowie bydła w Polsce zmniejszyło się o ponad jedną trzecią, w tym w pegeereach o ponad połowę. Przyczyną były utrzymujące się do lipca ubiegłego roku niskie ceny skupu żywca wołowego (o połowę niższe od cen żywca wieprzowego) , drogie pasze, suche lata, upadek gospodarstw państwowych, a przed wszystkim -- polityka kredytowa polskich banków (wysokie oprocentowanie) nie zachęcająca do inwestowania w fermy specjalizujące się w bydle.
Ponieważ na odnowienie tradycyjnego polskiego stada potrzeba średnio 5 lat, wydawałoby się, że zdani będziemy na import żywca, a co za tym idzie, przejście wołowiny do kategorii towarów delikatesowych. Wyniki osiągane przez Centrum Hodowli Bydła Mięsnego w Dągach pod Olsztynem zdają się przeczyć powyższej tezie.
Rąbanka na talerzu
Przez ostatnie ponad 45 lat Polacy jedli wołową rąbankę podzieloną na tą z kością i bez. W tym samym czasie obywatele Europy Zachodniej mogli wybierać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta